Alfa 156

156_000

De Alfa Romeo 156 is een sportieve berline van het Italiaanse merk Alfa Romeo. Hij werd in 1997 geïntroduceerd als opvolger van de matig succesvolle Alfa Romeo 155. De 156 heeft voor een grote ommekeer in de geschiedenis van het merk gezorgd: nadat Alfa Romeo jarenlang modellen had gemaakt die volgens sommigen een te hoog Fiat-gehalte hadden, werd er nu weer een auto ontwikkeld die er uitzag als een echte Alfa Romeo met een onderscheidend karakter. In 1998 werd de 156 uitgeroepen tot Europees Auto van het jaar.
Als Alfa Romeo in de middenklasse echt mee wilde doen, moest er een wagen ontworpen worden die genoeg karakter had om weer als een echte Alfa Romeo door het leven te gaan, maar die ook dienst kon doen als snelle, sportieve zaken- of gezinsauto. Er werd alles aan gedaan om van de Alfa 156 een auto met veel karakter te maken. Water de Silva , het toenmalige hoofd van de designafdeling "
Centro Stile" van Alfa Romeo, was verantwoordelijk voor het ontwerp. Hoewel de 156 een vierdeurs sedan is, doet de lijn van de wagen denken aan die van een coupé. Deze coupélijn werd nog eens extra benadrukt door het opnemen van de deurgrepen in het achterste zijraam. Andere details waren de grille, die diep in de bumper doorliep, waardoor de kentekenplaat niet in het midden bevestigd kon worden en de vouw in de motorkap die doorliep tot aan het voorraam. Onder de grille bevonden zich een viertal sleuven, als verwijzing naar de Alfa Romeo-racewagens uit de jaren 30. Het belangrijkste was echter dat deze wagen in één oogopslag weer te herkennen was als een Alfa Romeo. Opvallendste kenmerk aan het interieur was de plaatsing van de snelheidsmeter en toerenteller, deze waren apart in twee "kokers" in het dashboard geplaatst, waardoor er twee bulten op het dashboard ontstonden, net als bij de oude Spiders en Berlina's.

!