Alfa 159

alfa-159

De Alfa Romeo 159 is de nieuwste sport sedan van  Alfa Romeo. In 2006 volgde hij de 156 op als Alfa's wapen tegen de populaire BMW 3-serie.
Het design van de 159 kwam van Giorgetto Giugiaro in samenwerking met het eigen Centro Stile van Alfa Romeo en bouwt voort op zijn voorganger, de 156 en toont vele gelijkenissen met Alfa's coupe, de Brera. Opnieuw is het een typische Italiaanse wagen met een elegant en sportief uiterlijk. De voorkant begint opnieuw bij de typische Alfa Romeo grille en bepaalt voor een groot stuk de volledige lijn van de wagen. Over de motorkap loopt de lijn verder in een V vorm naar boven toe en loopt via de zijkanten door naar achter. Het interieur is ontworpen door het Centro Stile van Alfa Romeo en moet met de "cockpit" stijl die volledig naar de bestuurder gericht is de sportiviteit benadrukken.
Een belangrijke doelstelling bij het bouwen van de 159 was het verhogen van de veiligheid, zowel actief als passief. Om dit te bereiken werd het nieuwe Premium platform ontwikkeld en in totaal bevat de 159 acht airbags. De Alfa 159 kreeg van de Euro NCAP de volle vijf sterren.

!