Audi A3

audi a3

De A3 werd uitgebracht in 1996 en is gebaseerd op de Volkswagen Golf waar hij onder meer het platform en verschillende onderdelen mee deelt. De S3 kwam in 1999 op de markt. De A3 is sinds de Audi 50 de eerste auto van Audi in het lagere marktsegment. Tevens brak de A3 Audi's traditie waarbij de motoren altijd in lengte richting geplaatst worden. Dit kwam omdat de A3 op het platform van de Golf stond die dwars geplaatste motoren heeft. In 1999 kwam de Audi S3 op de markt, een sportieve S-variant van de A3.
De basis motoren waren afkomstig uit de Golf met als basis motorisering een 1.6 viercilinder. Daarna volgt er een heel scala aan 1.8-liter turbomotoren die vanaf 150 pk steeds verder doorontwikkeld werden wat uiteindelijk leide tot een 210 pk sterke motor voor de S3, die later zelfs nog eens opgewaardeerd werd naar 225 pk.
Bij de dieselmotoren werd er gebruik gemaakt van direct ingespoten TDI-motoren met verdeelpomp en turbo. Later werden deze motoren vervangen voor exemplaren met pompverstuiver techniek.
Tevens was de A3 met quattro vierwielaandrijving te bestellen, hoewel dit niet het originele "Audi quattro" systeem is maar de Haldex koppeling van de Golf.
De tweede generatie van de A3 is in 2003 verschenen en is ontworpen door Walter de Silva. De A3 werd voor het eerst leverbaar met de DSG-transmissie die in in de huidige modellen S-tronic heet. Ook kwam er een zescilindermotor beschikbaar voor de A3, de 3.2 VR6 van 250 pk, die ook te terug vinden in de Volkswagen Golf R32 en is standaard gekoppeld aan quattro vierwielaandrijving.
In 2005 kreeg de A3 een facelift waarbij ook de driedeurs-versie werd voorzien van de nieuwe single-frame grille wat het nieuwe familie gezicht werd van Audi.
In 2006 is de sportieve Audi S3 verschenen van dit model met een door ontwikkelde 2,0-liter Turbo FSI-motor die 265 pk levert. Mogelijk verschijnt er later nog een RS3 die naar verluidt een 2,5-liter vijfcilinder FSI turbomotor krijgt tezamen met de Audi TT-RS.

!